jury fictie en non-fictie 2023

De Boon is een Vlaamse literatuurprijs, die op 23 maart 2023 voor de tweede keer wordt uitgereikt in twee categorieën. De jury's doken in de beste Nederlandstalige boeken van het afgelopen jaar. Deze zes leesfanaten maken eind 2022 bekend welke van alle inzendingen hun favoriete fictie- en non-fictieboeken zijn.

Joke van Leeuwen
©

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen studeerde Grafische Kunsten en Geschiedenis. Ze is auteur, dichter, tekenaar en performer, voor volwassenen en voor kinderen. Haar werk is veelvuldig bekroond en vertaald. Haar laatste publicaties zijn ‘Levenslust’ (poëzie), ‘Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand’ (kinderboek) en ‘Mijn leven als mens’ (roman).
Van 2014 tot 2018 was ze voorzitter van PEN Vlaanderen.

De Boon vraagt op een niet-commerciële manier aandacht voor originele kwalitatieve werken. Ik hoop verrast te worden door taalgevoel en stijl, kwaliteit en eigenzinnigheid.
Catherine Vuylsteke
©

Catherine Vuylsteke

Catherine Vuylsteke is sinologe, journalist, schrijfster en documentairemaakster. Ze doceert buitenlandberichtgeving aan Odisee, Brussel. Ze werkte 25 jaar als Azië-verantwoordelijke op de buitenlandredactie van De Morgen en is nu freelance journaliste voor Knack, Klara en De Standaard. Ze schreef boeken over China, Marokkaanse homo’s, Brussel, niet-begeleide minderjarigen en Vietnamese verliezers. Met Hanne Phlypo maakte ze de documentaires "Silent Stories" en "The art of becoming".

Willen de Vlaamse Letteren ernstig worden genomen, en zich internationaal profileren, dan is een Vlaamse literatuurprijs onontbeerlijk. Ik hoop een breed mondiaal perspectief toe te voegen aan de jury, met een bijzondere aandacht voor literaire non-fictie.
Ihsane Chioua Lekhli
©

Ihsane Chioua Lekhli

Ihsane  Chioua Lekhli studeerde Germaanse Talen aan de KULeuven. Gedurende 11  jaar was ze presentatrice en journaliste bij de openbare omroep. Ze zetelde ook in de eerste Adviescommissie Non-Fictie van Literatuur Vlaanderen waar ze aanvragen voor werkbeurzen beoordeelde. Sinds 2020 is Lehkhli woordvoerster van Brussels Airport.

Deze Vlaamse literatuurprijs huldigt onze auteurs en geeft hen het podium dat ze verdienen. Tegelijkertijd wakkert de Boon de interesse in en de aandacht voor literatuur aan. Ik hoop verrast te worden door nieuw werk van gekende namen en door de originaliteit en creativiteit van nieuwe stemmen.
Krist Biebauw
©

Krist Biebauw

Krist Biebauw studeerde geschiedenis aan de UGent, waar hij ook een bijkomende opleiding literatuurwetenschappen volgde. Hij werkte voor Antwerpen 93, Culturele hoofdstad van Europa, en was nadien tien jaar directeur van cultuurcentra, eerst in Hamme en daarna in Dendermonde. Voor het steunpunt voor lokaal cultuurbeleid adviseerde hij jarenlang lokale besturen en hun cultuurinstellingen. Sinds oktober 2011 is hij directeur van Bibliotheek de Krook.

Zo'n prijs is vooral ook van onschatbare waarde voor de literatuur als geheel. Er is minder aandacht voor de letteren dan vroeger en dan is een prijs een goed instrument om de kwaliteit van het hedendaagse literaire werk in de verf te zetten.‍
Max Urai
©

Max Urai

Max  Urai studeerde Filmwetenschappen aan de Universiteit Utrecht en Creative Writing op ArtEZ. Hij zat twee jaar in de avondenredactie van poëziepodium Perdu. Zijn werk verscheen bij De Reactor, Vooys en Kluger Hans. Momenteel  doceert hij een cursus science fiction schrijven in Leiden.

Ik wil auteurs ontdekken die geen genoegen nemen met het omschrijven van de wereld, die klinken als niemand anders, en die onvermoeibaar op zoek zijn naar manieren om precies te zeggen wat ze willen.
Sam De Wilde
©

Sam De Wilde

Sam De Wilde is journalist en recensent voor De Standaard.

Ik wil schrijvers lezen die uit hun kot komen en doen alsof niet alles al eens geschreven is. Ik wil durf zien en het stoutmoedige streven om de literatuur steeds opnieuw uit te vinden.