De Boon is een Vlaamse literatuurprijs, die in maart 2025 wordt uitgereikt in twee categorieën. De jury's doken in de beste Nederlandstalige boeken van het afgelopen jaar. Deze zes leesfanaten maken eind 2024 bekend welke van alle inzendingen hun favoriete kinder- en jeugdboeken zijn.
Elisabeth Lucie Baeten is schrijver, scenarist en onlinemediafenomeen. Meer dan 200.000 Instagramvolgers smullen van haar satirische filmpjes waarin ze als Katrien van Politiek PR of Julie van Showbizz PR politici en mediafiguren op de hak neemt. Dat leverde haar de Kastaar voor Online Persoonlijkheid van 2023 op. In 2022 verscheen 'En ze leefden nog', een baanbrekend sprookjesboek voor een nieuwe generatie kinderen én hun ouders.
Het Vlaams landschap voor kinderliteratuur is enorm rijk en gevarieerd. Ik hou van boeken die kinderen uitdagen maar niet vervreemden, van auteurs die de doelgroep begrijpen en een verhaal brengen dat inhoudelijk en linguïstisch op het juiste niveau zit.
In mijn jeugd waren er altijd en overal boeken. Je kon me dan ook altijd vinden met een boek in mijn handen. Toen het tot me doordrong dat je als boekhandelaar je brood kon verdienen, was de studiekeuze snel gemaakt en trok ik als 19-jarige naar Amsterdam. Na mijn studies als boekhandelaar/uitgever vond ik al snel werk in Vlaanderen. Ik werkte voor diverse boekhandels en boekhandelsorganisaties, tot ik uiteindelijk mijn plaats vond bij Boekhandel Walry. Dagelijks nieuwe boeken door mijn handen laten gaan en praten over boeken met lezers, uitgevers, auteurs en illustratoren, het is het mooiste vak wat er is.
Een Vlaamse prijs voor jeugdliteratuur benadrukt dat literatuur voor jongeren even belangrijk -en zo niet belangrijker- is als literatuur voor volwassenen. Het leren lezen vormt de basis voor later leesgenot. Verhalen kunnen verwarmen, omarmen, verwonderen en verrijken.
Jen de Groeve studeerde letterkunde en is oprichter en coördinator van recensiewebsite Mappalibri.be, waar boeken op hun literaire kwaliteiten beoordeeld worden. Ze adviseert voor het Nederlands Letterenfonds en was de afgelopen jaren selectielezer voor de leesjury Vlaanderen. Ze zetelde in verschillende literaire en grafische jury’s, waaronder de Woutertje Pieterse Prijs, de Vlaamse Cultuurprijs en de Biënnale van Bratislava.
Ik zoek verhalen die intrigeren met woord en beeld. Verhalen over wat er in het leven toe doet, in een vorm die kinderen en jongeren stimuleert en inspireert.
Als meisje van zes leerde Liesbeth Elseviers lezen met Kikker & Pad van Arnold Lobel. De ontwapenende kikker en knorrige pad ontsloten voor haar de magie van lezen en werden het startschot van een grenzeloze liefde voor het kinderboek. Intussen is Liesbeth allang geen kind meer, maar ze verslindt nog steeds kinderboeken. Liesbeth is slaviste en werkte als redacteur en uitgever mee aan de creatie van meer dan 400 kinder- en jeugdboeken.
Kinderboeken bezitten de kracht om de wereld mooier en het leven zachter te maken – of om mij dat te doen geloven. En daarom kan ik niet zonder.
Mahat Arab is een spoken word-artiest die vooral schrijft over identiteit, onwennigheid en over de humor die we in ongemak kunnen tegenkomen. Met zijn werk stond Mahat onder andere op de Nacht van de Poëzie, Brainwash Festival, Lowlands, Down The Rabbit Hole en Zwarte Cross. Hij publiceerde in De Revisor en Het Parool en nam hij deel aan de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands huis deBuren. In 2021 won een van zijn gedichten de ILFU Verhalenwedstrijd en in 2023 ontving de verfilming van dit gedicht de prijs voor beste Nederlandse Poëziefilm. Verder is Mahat literair programmamaker bij Poetry Circle, Mensen Zeggen Dingen en Brainwash Festival.
Ik wil de auteur vieren voor wat die in de wereld heeft gebracht. Wat de auteur gemaakt heeft is op een of andere manier speciaal en maakt de literatuur tot een thuis voor nog meer mensen.
Veerle Vanden Bosch is journaliste van De Standaard. Ze maakte twintig jaar lang deel uit van de letterenredactie, eerst als eindredacteur, later als chef. Nu werkt ze als cultuurredacteur, nog steeds met een groot hart voor (jeugd)literatuur. Samen met Mirjam Noorduijn schreef ze Het boekenboek. Onmisbare jeugdboeken uit de Lage Landen, naar aanleiding van het Nederlands-Vlaamse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse in 2016. Eerder zetelde ze in de jury’s van onder meer de Ako-Prijs, de Woutertje Pieterse Prijs en de Theo Thijssen-prijs.
Ik wil de prachtige kinder- en jeugdliteratuur die in ons taalgebied geschreven wordt de plaats in de schijnwerpers geven die ze verdient. Goede jeugdliteratuur is het belangrijkste wapen tegen de ontlezing. Je bent nooit te oud om een goed kinderboek te lezen.