jury kinder- en jeugdliteratuur 2023

De Boon is een Vlaamse literatuurprijs, die op 23 maart 2023 voor de tweede keer wordt uitgereikt in twee categorieën. De jury's doken in de beste Nederlandstalige boeken van het afgelopen jaar. Deze zes leesfanaten maken eind 2022 bekend welke van alle inzendingen hun favoriete kinder- en jeugdboeken zijn.

Sven Speybrouck
©

Sven Speybrouck

Sven Speybrouck is radio-, tv- & podcastmaker. Hij maakte onder meer Jongens & Wetenschap, Publiek Geheim en Interne Keuken. Het liefste dat hij doet is – in omgekeerde volgorde - verhalen vertellen, luisteren naar mensen en voorlezen voor zijn kinderen.  

Er bestaat geen grotere bron van troost en levensvreugde dan een goed kinderboek. Ik verzamel en koester ze al lang voor ik zelf kinderen had.  
Bart Desmyter
©

Bart Desmyter

Bart Desmyter was bijna acht jaar actief als leerkracht in de basisschool en daarna 33 jaar in het uitgeefvak, waarvan de laatste dertig jaar als uitgever en zaakvoerder van de onafhankelijke kinder- en jeugdboekenuitgeverij De Eenhoorn. In die periode bracht hij circa 1400 titels op de markt en was hij ook de verantwoordelijke uitgever van de kinderkrant Kits en het actualiteitenmagazine Klap. Hij is met pensioen sinds 1 maart 2021.

Talent dat excelleert met pen en/of penseel mag in de bloemetjes gezet worden, tot voorbeeld en inspiratie van wie zich geroepen voelt.
Karla De Ceulener
©

Karla De Ceulener

Karla de Ceulener studeerde Germaanse filologie aan de KU Leuven. Ze is zaakvoerder van Boekhandel Salvator in Mechelen. Daarnaast is ze voorzitter van Confituur, het kleurrijk verbond van onafhankelijke boekhandels en voormalig jurylid bij de Boekenpauw.

Voor de Boon ben ik op zoek naar het boek dat verrast qua taal, inhoud én vormgeving. Een boek dat aansluit bij de kinderwereld, het kind kan verwonderen en doen dromen.
Thomas de Veen
©

Thomas de Veen

Thomas de Veen is literatuurredacteur bij de boekenredactie van NRC, waar hij tien jaar lang over kinder- en jeugdliteratuur schreef. Tegenwoordig schrijft hij recensies en interviews over Nederlandse fictie voor volwassenen. Ook is hij een van de makers van de wekelijkse boekenpodcast NRC Tussen de regels.

Er is een voortreffelijk hoogstaand literair aanbod voor jonge lezers in het Nederlandse taalgebied. In deze jury ben ik graag de hoeder van de hoogste literaire kwaliteitseisen, zonder daarin voorbij te gaan aan het jeugdige perspectief.
Vanessa Joosen
©

Vanessa Joosen

Vanessa Joosen is professor Jeugdliteratuur en Engelse literatuur aan de Universiteit Antwerpen en recenseert jeugdboeken voor De Standaard der Letteren. Ze doet onderzoek naar leeftijd in jeugdliteratuur, de historische ontwikkeling van kinderboeken en sprookjes. Aan de Universiteit Antwerpen organiseert Vanessa Joosen elk jaar de Children’s Literature Summer School. Ze zetelde eerder in verschillende jury's van literatuurprijzen zoals de Gouden Uil Jeugdliteratuur, de Woutertje Pieterse Prijs en de Boekenleeuw. Daarnaast begeleidde ze gedurende enkele jaren jonge leden van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

In Vlaanderen en Nederland worden jeugdboeken van topniveau gemaakt. Dankzij de Boon, waarbij jeugdliteratuur hetzelfde prijzengeld ontvangt als literatuur voor volwassenen, worden deze verdiensten opnieuw onder de aandacht gebracht.
Winny Ang
©

Winny Ang

Vanuit haar passie voor verhalen werd Winny Ang kinder-en jeugdpsychiater, gespecialiseerd in culturele psychiatrie. Aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Antwerpen maakt ze toekomstige artsen wegwijs in o.a. communicatie en diversiteit. Daarnaast is ze actief betrokken bij allerlei projecten waarin verhalen centraal staan en schreef ze drie kinderboeken.

Ik ben op zoek naar verrassende verhalen die mij raken, mij uit mijn vertrouwde wereld halen én toch herkenbaar zijn. Ik wil met open vizier de hedendaagse en toekomstige stemmen ontdekken, die onze eigen perspectieven doen daveren en ons naar (on)bekende oorden op ongekende hoogtes brengen.