jury kinder- en jeugdliteratuur 2024

De Boon is een Vlaamse literatuurprijs, die in maart 2024 voor de derde keer wordt uitgereikt in twee categorieën. De jury's doken in de beste Nederlandstalige boeken van het afgelopen jaar. Deze zes leesfanaten maken eind 2023 bekend welke van alle inzendingen hun favoriete kinder- en jeugdboeken zijn.

Wouter Deprez
©

Wouter Deprez

Wouter Deprez is comedian, schrijver en columnist, en fervent liefhebber van audiodocumentaires en podcasts.

Auteurs oefenen een fantastisch maar vaak eenzaam beroep uit. De Boon is voor hen een extra kans op een welverdiend publiek en een aandachtige lezing van hun werk.
Jen De Groeve
©

Jen De Groeve

Jen De Groeve studeerde letterkunde en is oprichter en coördinator van de recensiewebsite Mappalibri.be, waar boeken voor kinderen en volwassenen op hun literaire kwaliteiten beoordeeld worden. Ze adviseert voor het Nederlands Letterenfonds en was de afgelopen jaren selectielezer voor de Vlaamse Leesjury. Ze zetelde in verschillende literaire en grafische jury’s, waaronder de Woutertje Pieterse Prijs, de Vlaamse Cultuurprijs en de Biënnale van Bratislava.

Ik zoek verhalen die intrigeren met woord en beeld. Verhalen over wat er in het leven toe doet, in een vorm die kinderen en jongeren stimuleert en inspireert.
Liesbeth Elseviers
©

Liesbeth Elseviers

Als meisje van zes leerde Liesbeth Elseviers lezen met 'Kikker & Pad' van Arnold Lobel. De ontwapenende kikker en knorrige pad ontsloten voor haar de magie van lezen en werden het startschot van een grenzeloze liefde voor het kinderboek. Intussen is Liesbeth allang geen kind meer, maar ze verslindt nog steeds kinderboeken. Liesbeth is slaviste en werkte als redacteur en uitgever mee aan de creatie van meer dan 400 kinder- en jeugdboeken.

Kinderboeken bezitten de kracht om de wereld mooier en het leven zachter te maken – of om mij dat te doen geloven. En daarom kan ik niet zonder.
Thomas de Veen
©

Thomas de Veen

Thomas de Veen is literatuurredacteur bij de boekenredactie van NRC, waar hij tien jaar lang over kinder- en jeugdliteratuur schreef. Tegenwoordig schrijft hij recensies en interviews over Nederlandse fictie voor volwassenen. Ook is hij een van de makers van de wekelijkse boekenpodcast NRC Tussen de regels.

Er is een voortreffelijk hoogstaand literair aanbod voor jonge lezers in het Nederlandse taalgebied. In deze jury ben ik graag de hoeder van de hoogste literaire kwaliteitseisen, zonder daarin voorbij te gaan aan het jeugdige perspectief.
Veerle Vanden Bosch
©

Veerle Vanden Bosch

Veerle Vanden Bosch is cultuurredacteur. Ze werkte een tijdlang in de uitgeverswereld, en werd in 2001 eindredacteur bij De Standaard. Sinds 2011 is ze chef Letteren van die krant. Ze schrijft over van alles en nog wat, maar jeugdliteratuur is een van haar grote liefdes.

Winny Ang
©

Winny Ang

Vanuit haar passie voor verhalen werd Winny Ang kinder-en jeugdpsychiater, gespecialiseerd in culturele psychiatrie. Aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Antwerpen maakt ze toekomstige artsen wegwijs in o.a. communicatie en diversiteit. Daarnaast is ze actief betrokken bij allerlei projecten waarin verhalen centraal staan en schreef ze drie kinderboeken.

Ik ben op zoek naar verrassende verhalen die mij raken, mij uit mijn vertrouwde wereld halen én toch herkenbaar zijn. Ik wil met open vizier de hedendaagse en toekomstige stemmen ontdekken, die onze eigen perspectieven doen daveren en ons naar (on)bekende oorden op ongekende hoogtes brengen.