jury kinder- en jeugdliteratuur

De Boon is een Vlaamse literatuurprijs, die op 24 maart 2022 voor het eerst wordt uitgereikt in twee categorieën. Twee jury's doken in de beste Nederlandstalige boeken van het afgelopen jaar. Deze zes leesfanaten maken binnenkort bekend welke van alle inzendingen hun favoriete kinder- en jeugdboeken waren.

Martine Tanghe
©

Martine Tanghe

Martine Tanghe studeerde Germaanse Filologie aan de KU Leuven. Ze werkte van 1978 tot en met 2020 als journalist en nieuwsanker voor de openbare omroep VRT. Daarnaast is ze gewezen jurylid en copresentator van het Groot Dictee der Nederlandse Taal en leesmoeder.

We hebben een boon voor een boek waarin iedereen ertoe doet, iedereen meetelt, iedereen erbij hoort. Dat is waar de Boon voor kinder- en Jeugdliteratuur voor staat.
Bart Desmyter
©

Bart Desmyter

Bart Desmyter was bijna acht jaar actief als leerkracht in de basisschool en daarna 33 jaar in het uitgeefvak, waarvan de laatste dertig jaar als uitgever en zaakvoerder van de onafhankelijke kinder- en jeugdboekenuitgeverij De Eenhoorn. In die periode bracht hij circa 1400 titels op de markt en was hij ook de verantwoordelijke uitgever van de kinderkrant Kits en het actualiteitenmagazine Klap. Hij is met pensioen sinds 1 maart 2021.

Talent dat excelleert met pen en/of penseel mag in de bloemetjes gezet worden, tot voorbeeld en inspiratie van wie zich geroepen voelt.
Fatinha Ramos
©

Fatinha Ramos

Fatinha Ramos is een Belgisch-Portugese illustrator. Ze studeerde grafisch ontwerp in Porto en verhuisde daarna naar Antwerpen, waar ze begon te werken in de reclamewereld. Na twaalf jaar als grafisch ontwerper en art director besloot ze om voltijds te illustreren. Ze viel al meermaals in de (internationale prijzen) met haar illustratiewerk.

Ik verdiep mij graag in personages van kinderboeken, omdat die om net iets meer aandacht vragen. Kinderen letten immers op alle kleine details, zijn heel sensitief en eerlijk.
Karin Amatmoekrim
©

Karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim is schrijver en letterkundige. Ze publiceerde eerder zes romans, een kinderboek, essays en korte verhalen. Momenteel werkt ze aan een proefschrift in de vorm van een biografie van de Nederlandse essayist Anil Ramdas.

Het is een eer om aan het begin te staan van deze onderscheidende Vlaamse literatuurprijs. Ik hoop dat we het genie van de schrijvers voor het voetlicht kunnen brengen, en dat we de literatuur in al haar verscheidenheid zullen vieren.
Karla De Ceulener
©

Karla De Ceulener

Karla de Ceulener studeerde Germaanse filologie aan de KU Leuven. Ze is zaakvoerder van Boekhandel Salvator in Mechelen. Daarnaast is ze voorzitter van Confituur, het kleurrijk verbond van onafhankelijke boekhandels en voormalig jurylid bij de Boekenpauw.

Voor de Boon ben ik op zoek naar het boek dat verrast qua taal, inhoud én vormgeving. Een boek dat aansluit bij de kinderwereld, het kind kan verwonderen en doen dromen.
Vanessa Joosen
©

Vanessa Joosen

Vanessa Joosen is professor Jeugdliteratuur en Engelse literatuur aan de Universiteit Antwerpen en recenseert jeugdboeken voor De Standaard der Letteren. Ze doet onderzoek naar leeftijd in jeugdliteratuur, de historische ontwikkeling van kinderboeken en sprookjes. Aan de Universiteit Antwerpen organiseert Vanessa Joosen elk jaar de Children’s Literature Summer School. Ze zetelde eerder in verschillende jury's van literatuurprijzen zoals de Gouden Uil Jeugdliteratuur, de Woutertje Pieterse Prijs en de Boekenleeuw. Daarnaast begeleidde ze gedurende enkele jaren jonge leden van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

In Vlaanderen en Nederland worden jeugdboeken van topniveau gemaakt. Dankzij de Boon, waarbij jeugdliteratuur hetzelfde prijzengeld ontvangt als literatuur voor volwassenen, worden deze verdiensten opnieuw onder de aandacht gebracht.