jury kinder- en jeugdliteratuur

De Boon is een Vlaamse literatuurprijs, die in maart 2022 voor het eerst wordt uitgereikt in twee categorieën. Twee jury's duiken in de beste Nederlandstalige boeken van het afgelopen jaar. Deze  zes leesfanaten zitten de komende tijd met hun neus in de kinder- en jeugdboeken.

Martine Tanghe
©

Martine Tanghe

Martine Tanghe studeerde Germaanse Filologie aan de KU Leuven. Ze werkte van 1978 tot en met 2020 als journalist en nieuwsanker voor de openbare omroep VRT. Daarnaast is ze gewezen jurylid en copresentator van het Groot Dictee der Nederlandse Taal en leesmoeder.

We hebben een boon voor een boek waarin iedereen ertoe doet, iedereen meetelt, iedereen erbij hoort. Dat is waar de Boon voor kinder- en Jeugdliteratuur voor staat.
Karin Amatmoekrim
©

Karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim is schrijver en letterkundige. Ze publiceerde eerder zes romans, een kinderboek, essays en korte verhalen. Momenteel werkt ze aan een proefschrift in de vorm van een biografie van de Nederlandse essayist Anil Ramdas.

Het is een eer om aan het begin te staan van deze onderscheidende Vlaamse literatuurprijs. Ik hoop dat we het genie van de schrijvers voor het voetlicht kunnen brengen, en dat we de literatuur in al haar verscheidenheid zullen vieren.
Karla De Ceulener
©

Karla De Ceulener

Karla de Ceulener studeerde Germaanse filologie aan de KU Leuven. Ze is zaakvoerder van Boekhandel Salvator in Mechelen. Daarnaast is ze voorzitter van Confituur, het kleurrijk verbond van onafhankelijke boekhandels en voormalig jurylid bij de Boekenpauw.

Als boekverkoper krijg ik talloze kinderboeken in handen die onderling enorm in kwaliteit verschillen. Voor de Boon ben ik op zoek naar het boek dat verrast qua taal, inhoud én vormgeving. Een boek dat aansluit bij de kinderwereld, het kind kan verwonderen en doen dromen. Een boek dat kinderen uitdaagt om een nieuwe wereld te ontdekken zodat hun blik op de maatschappij ruimer wordt.‍
Bart Desmyter
©

Bart Desmyter

Bart Desmyter was bijna acht jaar actief als leerkracht in de basisschool en daarna 33 jaar in het uitgeefvak, waarvan de laatste dertig jaar als uitgever en zaakvoerder van de onafhankelijke kinder- en jeugdboekenuitgeverij De Eenhoorn. In die periode bracht hij circa 1400 titels op de markt en was hij ook de verantwoordelijke uitgever van de kinderkrant Kits en het actualiteitenmagazine Klap. Hij is met pensioen sinds 1 maart 2021.

Talent dat excelleert met pen en/of penseel mag in de bloemetjes gezet worden, tot voorbeeld en inspiratie van wie zich geroepen voelt.
Vanessa Joosen
©

Vanessa Joosen

Vanessa Joosen is professor Jeugdliteratuur en Engelse literatuur aan de Universiteit Antwerpen en recenseert jeugdboeken voor De Standaard der Letteren. Ze doet onderzoek naar leeftijd in jeugdliteratuur, de historische ontwikkeling van kinderboeken en sprookjes. Aan de Universiteit Antwerpen organiseert Vanessa Joosen elk jaar de Children’s Literature Summer School. Ze zetelde eerder in verschillende jury's van literatuurprijzen zoals de Gouden Uil Jeugdliteratuur, de Woutertje Pieterse Prijs en de Boekenleeuw. Daarnaast begeleidde ze gedurende enkele jaren jonge leden van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

In Vlaanderen en Nederland worden jeugdboeken van topniveau gemaakt. Dankzij de Boon, waarbij jeugdliteratuur hetzelfde prijzengeld ontvangt als literatur voor volwassenen, worden deze verdiensten opnieuw onder de aandacht gebracht. De auteurs, illustratoren, uitgevers en lezers van kinder- en jeugdliteratuur worden zo als volwaardig aanzien.
Laïla Koubaa
©

Laïla Koubaa

Laïla Koubaa is schrijver en groeide op in Eggewaartskapelle, een Vlaams polderdorpje. Ze is de dochter van een Tunesische vader en een Belgische moeder.
Laïla woont met haar twee tieners en man, de schrijver Bart Koubaa, in Gent. Ze is master in de Oosterse Talen en Culturen en begeleidt jongeren met specifieke noden in verschillende scholen in Gent. In mei 2013 verscheen bij Uitgeverij Book Island haar debuut "Azizi en de kleine blauwe vogel".

Een nieuwe prijs, een nieuw geluid.