← Projecten

Boon voor Onderwijs: breng literatuur naar de klas!

'Boon voor Onderwijs' is een ambitieus project dat literatuur dichter bij de leerlingen van het secundair onderwijs brengt. Dit educatieve traject is verbonden aan de Boon Literatuurprijs. Het biedt beginnende en ervaren leerkrachten ondersteuning en inspiratie om hedendaagse Nederlandstalige literatuur in hun lessen te integreren en zo leerlingen van 16 tot 19 jaar warm te maken voor lezen.

1. Over het project 'Boon voor Onderwijs'

Het project 'Boon voor Onderwijs' maakt onderdeel uit van de Vlaamse Literatuurprijs de Boon en richt zich op het stimuleren van leesplezier en literaire competenties bij leerlingen. In de eerste fase van het project werken we samen met 16 scholen uit Vlaanderen en Brussel, die een speciaal leestraject volgen. Deze scholen krijgen  toegang tot hulpmiddelen en inspiratie - bijvoorbeeld door gesprekken met de jury van de Boon - om hun leerlingen te laten kennismaken met recente literaire werken van de Boon Literatuurprijs.

Hoewel we in eerste instantie starten met deze 16 pilootscholen, is het onze ambitie om het project in de toekomst uit te breiden naar zoveel mogelijk scholen. Het doel is om de impact van literatuur op jongeren door heel Vlaanderen te vergroten. Samen willen we jongeren laten genieten van hedendaagse literatuur, het leesplezier en de taalvaardigheid van leerlingen bevorderen, leerkrachten ondersteunen met didactische tools en inspiratie en scholen en leerlingen verbinden met de literaire wereld en auteurs.

1. Ondersteunend lesmateriaal

De leerkrachten van de deelnemende scholen krijgen toegang tot didactisch materiaal en inspiratie om met literatuur aan de slag te gaan. Dit helpt om een gevarieerd aanbod te creëren voor leerlingen en hen op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met literatuur.

2. Uitwisseling

Via een besloten platform kunnen de leerkrachten van de deelnemende scholen ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen. Op deze manier blijven ze met elkaar in contact en kunnen ze elkaar inspireren met nieuwe ideeën voor in de klas. De leerkrachten gaan ook in gesprek met de jury van de Boon en kunnen met hen ideeën uitwisselen over welk boek voor hun leerlingen het best geschikt is en hoe ze ermee aan de slag kunnen.

3. Auteursbezoek en interactie

Leerkrachten kunnen de auteur van het boek dat ze samen lezen uitnodigen in de klas of online een gesprek organiseren. Dit geeft leerlingen de kans om de schrijvers achter de verhalen te ontmoeten en hen te bevragen over het schrijfproces, de thema's en de boeken zelf. Dit versterkt de leeservaring, vergroot de leesmotivatie en brengt het boek dichterbij.

2. Tijdlijn

September 2024: start van het project

Opstart van het project: de 16 deelnemende scholen en klassen worden geselecteerd:

1. Hasp-O Centrum Sint-Truiden - 6 GL/GWI/LAWI

2. Lyceum Aalst - 6 GL/economie

3. Lemmens Leuven - 5 CW (KSO)

4. Paridaens Leuven - ASO

5. Odisee Dilbeek - lerarenopleiding SO

6. Spectrumschool Deurne - TSO/BSO

7. Campus Rozenberg Mol - 5MT/5LMT Arbeidsmarktgericht of dubbele finaliteit

8. Xaveriuscollege Borgerhout - ASO 6 GrieksWisk-Eco

9. Pius X Antwerpen - 5 Woordkunst Drama

10. Sint-Albertuscollege Heverlee - 4 Natuurwetenschappen

11. KOBOS Kapelle-op-den-Bos - Moderne talen 5 en 6

12. Atheneum Asse - 6 OOS Arbeidsmarktgericht

13. Ka Beveren - 6 Talen

14. Handelsschool Aalst - Bedrijfswetenschappen

15. Sint-Jozefscollege Turnhout - 6 GL/GWI/WetWi

16. Atheneum Merelbeke - 5 bazo (arbeidsmarkt)

Oktober - november 2024

De leerkrachten van de 16 deelnemende scholen zijn benieuwd naar welke boeken eind november op de longlist zullen verschijnen. Ze hebben alvast een afspraak begin december met één van de juryleden om een goede keuze te kunnen maken uit de lijst, op maat van hun klas.

Elke leerkracht kiest dan één titel uit de longlist van 15 titels waarrond in het tweede semester zal worden gewerkt met allerlei didactisch materiaal en interactievormen, met hulp van het Lezerscollectief en de steun van het hele boekenvak, vertegenwoordigd in het bestuur van de Boon.

3. Breng literatuur ook naar jouw klas

In de eerste fase van het project werken we samen met 16 pilootscholen uit Vlaanderen en Brussel, maar we hopen in de toekomst nog meer scholen te bereiken. Als je interesse hebt om zelf in je eigen lessen met de boeken van de Boon Literatuurprijs aan de slag te gaan, vind je binnenkort op deze pagina video's, foto's en ander lesmateriaal.

Wil je graag deelnemen met jouw klas bij een volgend project? Laat hier je gegevens achter en dan houden we je graag op de hoogte.

Auteursresidentie Andy Fierens (c) Bob Van Mol

Help ons groeien

Lezen is essentieel voor de ontwikkeling van jongeren. Het verrijkt hun woordenschat, scherpt hun concentratie aan en stimuleert hun verbeeldingskracht. Lezen is niet alleen goed voor de prestaties op school – het opent de deur naar nieuwe werelden, laat je kennismaken met andere ideeën, en helpt je om de dingen vanuit verschillende perspectieven te bekijken. In een tijd waarin we vaak overspoeld worden door snelle online content, is deze verdieping extra waardevol.

Veel eigentijdse boeken behandelen thema’s die jongeren echt aanspreken en hen helpen om maatschappelijke kwesties beter te begrijpen. Daarom willen we zoveel mogelijk leerlingen in zoveel mogelijk scholen en richtingen in Vlaanderen toegang geven tot de mooiste Nederlandstalige boeken geselecteerd voor de Boon Literatuurprijs (longlist fictie & non-fictie). Zo geven we literatuur een vaste plek in de klas.

Goed om weten

  • Voor een gift kan en mag je niets in ruil ontvangen. De schenker mag dus geen enkel voordeel als tegenprestatie ontvangen voor zijn of haar gift.
  • Vanaf € 40 heb je recht op een fiscaal attest. Dit bedrag moet je behaald hebben op het einde van het kalenderjaar. Je kan dus maandelijks kleinere bijdragen storten.
  • Het fonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Het is dan ook die stichting die de fiscale attesten zal afleveren. Zij zorgen voor de afhandeling van jouw betaling ten voordele van de acties van onze vzw Vlaamse Literatuurprijs (die de Boon organiseert).
  • De fiscale attesten worden opgemaakt vanaf februari van het jaar na je gift.

Dankzij jouw steun kunnen jongeren hun leven lang de vruchten plukken van de kracht van literatuur. Heb jij een boon voor onderwijs, literatuur en samenleving?

Doe een gift